Translate

sobota, 25 maja 2013

AMERYKAŃSKIE PĄCZKI - DOUGHNUTS

Składniki na 35 - 40 sztuk:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g) 
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • pół szklanki drobnego cukru 
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę pszennąi wymieszaj ją z drożdżami.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie gładkie.
  3. Pod koniec dodając rozpuszczone masło.
  4. Wyrobione ciasto uformój w kulke. 
  5. Włóż do (oprószonej mąka) miski,przekryj sciereczką i poczekaj aż ciasto wyrosnie(1 godz. do 1,5).
  6. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość ok.1 cm.
  7. za pomocą szklanki w cieście wycinaj kółka, a potem mniejszą foremka wykrawaj dziurki.
  8. Odłóż je na tace , by jeszcze wyrosły.
  9. Pączki smaż w głębokim ojeju (o temp. ok 175ºC) aż przybiorą złoty kolor.
  10. Po usmażeniu odłóż na bibułkę do odsączenia. 
  11. gotowe pączki udekorój lukrem albo posypką! :)



                                                                                                                              Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Stunning,love!Have a relaxed Sunday!;-)
    xx
    B.
    http://www.beeswonderland.com/

    OdpowiedzUsuń