Składniki na 35 - 40 sztuk:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- pół szklanki drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę pszennąi wymieszaj ją z drożdżami.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie gładkie.
- Pod koniec dodając rozpuszczone masło.
- Wyrobione ciasto uformój w kulke.
- Włóż do (oprószonej mąka) miski,przekryj sciereczką i poczekaj aż ciasto wyrosnie(1 godz. do 1,5).
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość ok.1 cm.
- za pomocą szklanki w cieście wycinaj kółka, a potem mniejszą foremka wykrawaj dziurki.
- Odłóż je na tace , by jeszcze wyrosły.
- Pączki smaż w głębokim ojeju (o temp. ok 175ºC) aż przybiorą złoty kolor.
- Po usmażeniu odłóż na bibułkę do odsączenia.
- gotowe pączki udekorój lukrem albo posypką! :)
Smacznego :)
wyglądają wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuń