Translate

piątek, 31 maja 2013

MUFFINKI CZEKOLADOWE ... MMM ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH ;)

                                                                 Składniki :
>150 g masła
150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, ja użyłam gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
 >1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
 1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
>2 duże jajka (L)
170 ml mleka






        Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
  • Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).
  • Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty ...






SMACZNEGO :D

1 komentarz:

  1. Hej !
    Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz tutaj :
    http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/06/domowa-granola-i-cwiczenia-z-ewa.html
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń