- 1 i 2/3 (250g) szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki ( 65g) drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki soli ( szczypta )
- 2/3 (150g) kostki masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- duże jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
A TERAZ NAJPRZYJEMNIEJSZE :
- Wsyp mąkę,cukier i sól do miski (lub na stolnicę - bardziej polecam c: ). Dodaj rozdrobnione masło. Siekaj nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba .
- Wymieszaj jajko i śmietanę i wlej je do zagłebienia utworzonego w kopczyku z produktów sypkich. Przemieszaj je drewnianą łyżką .
- ZAGNIEĆ :) i uformuj kulę . Odłóż nawinięte w folię spożywczą ciaston na 30 min do lodówki.
- Po upływie 30 min rozwiń ciasto. Połóż je na nowym kawałku folii spożywczej i przykryj drugim.
- Rozwałkuj na grubość 3 mm.- gotowy placek powinen mieć średnicę 33 cm. od czasu do czasu unoś przy tym folię.
mniaam <3
OdpowiedzUsuńjadłby !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam 'płodzić' takie smakołyki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwyglada super :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Muszę powiedzieć mojej córce, żeby tu zaglądała ;)
OdpowiedzUsuńTeż prowadzi bloga ;)
Same pyszności!
Wygląda swietnie i na pewno tak tez smakuje!
OdpowiedzUsuńProwadzę blog fashion, ale czasem proponuję także przepisy na pyszne, fashion przekąski i desery. Świetna ta tarta, zapraszam tez do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://erykahlarocca.blogspot.com/
pycha ;-))
OdpowiedzUsuń