Translate

środa, 1 maja 2013

CIASTO NA SPÓD DO SŁODKIEJ TARTY

SKŁADNIKI :

  • 1 i 2/3 (250g) szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ( 65g) drobnego cukru
  • 1/4  łyżeczki soli ( szczypta )       
  • 2/3 (150g) kostki masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 
  • duże jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki                                       


A TERAZ NAJPRZYJEMNIEJSZE :



  1. Wsyp mąkę,cukier i sól do miski (lub na stolnicę - bardziej polecam c: ). Dodaj rozdrobnione masło. Siekaj nożem, póki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba .
  2. Wymieszaj jajko i śmietanę i wlej je do zagłebienia utworzonego w kopczyku z produktów sypkich. Przemieszaj je drewnianą łyżką .
  3. ZAGNIEĆ :) i uformuj kulę . Odłóż nawinięte w folię spożywczą ciaston na 30 min do lodówki.
  4. Po upływie 30 min rozwiń ciasto. Połóż je na nowym kawałku folii spożywczej i  przykryj drugim.
  5. Rozwałkuj na grubość 3 mm.- gotowy placek powinen mieć średnicę 33 cm. od czasu do czasu unoś przy tym folię.
         

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam 'płodzić' takie smakołyki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada super :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę powiedzieć mojej córce, żeby tu zaglądała ;)
    Też prowadzi bloga ;)
    Same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda swietnie i na pewno tak tez smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prowadzę blog fashion, ale czasem proponuję także przepisy na pyszne, fashion przekąski i desery. Świetna ta tarta, zapraszam tez do mnie :)

    http://erykahlarocca.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń